prijsverschillen - mobiel

4 redenen voor grote prijsverschillen

Private lease is booming. Voor een vast bedrag per maand en zonder omkijken rijden in een splinternieuwe auto, wie wil dat nou niet? Dat dit alsnog vragen kan oproepen, snappen wij wel. In ons Dossier Private Lease lees je alles wat je zou moeten weten over deze populaire constructie. Het complete verhaal: open en transparant. Waar je op moet letten bij het aangaan van een private leaseovereenkomst tot aan de mogelijkheden die er zijn als je leefsituatie verandert. Zo kan jij met een gerust hart je favoriete auto uitkiezen. Deze maand:

Vergelijk op internet de private leaseprijs van tien aanbieders van – laten we zeggen – een Volkswagen Polo en in het extreemste geval krijg je tien verschillende prijzen. Hoe kan dat? In deze blog: de 4 belangrijkste oorzaken op een rij.

1. Vergelijk dezelfde modellen met elkaar

De ene Polo is de andere niet. Ook al hebben ze dezelfde naam, bij de ene uitvoering ben je zomaar een aantal tientjes meer per maand kwijt dan bij de andere. Zo scheelt het een behoorlijke slok op een borrel wanneer je de prijs opvraagt van een luxe Polo Style in plaats van z’n graag geziene broertje in een lager segment, de Polo Life. Naast het model veranderen ook nog weleens de namen van de uitvoeringen. Zo had de Polo Life kort geleden nog de naam Polo Comfortline. En de Polo Style heette eerst Polo Highline. Vaak vindt een naamsverandering plaats wanneer het model een facelift heeft gehad. Check daarom altijd goed de specs! Wat is het motorvermogen, is het een handgeschakeld model of een automaat, zit er airco in de auto, hoe is de bekleding? Met andere woorden: een eerlijke prijsvergelijking begint bij zekerheid over het juiste model en de juiste uitvoering.

2. Herken de eigen benamingen van de leasemaatschappij

Zoals we hierboven zagen is de Polo Style een net wat andere auto dan de Polo Life. Luxer – en dat merk je natuurlijk aan de hoogte van de maandtermijn. Ingewikkelder wordt het wanneer leasemaatschappijen de modelnamen van de fabrikant een eigen naam geven. De Life en Style worden dan verpakt in eigen vormen zoals een Basis-, Life- of Luxepakket. Een werkwijze die het vergelijken lastig maakt. Het kan namelijk zomaar gebeuren dat een model in een uitvoering uit het middensegment, zoals de Life, door de leasemaatschappij in het luxepakket wordt gezet. Ook hier geldt weer: houd de uniforme werkmodelbeschrijvingen van de fabrikant tegen het licht. Alleen zo vergelijk je appels met appels, en niet met peren.

3. Check de voorwaarden

Nu je helder hebt om welke auto en uitvoering het precies gaat, kunnen er nog steeds prijsverschillen zijn. En dat komt door de diversiteit aan spelregels en voorwaarden bij een leasecontract. Kijk als eerste goed naar het aantal kilometers en de looptijd van je contract. Vervolgens naar de berekening van meer/-minderkilometers. En dan naar de servicecomponenten. Wat is de hoogte van je eigen risico, of en wanneer betaal je zelf een vervangende auto, zijn de inzittenden wel of niet meeverzekerd? Check ook welke pechhulp je in het binnen- en buitenland krijgt en of er sprake is van een hoger tarief als je geen schadevrije jaren hebt opgebouwd. Ga na welke kosten er zijn als je (door omstandigheden) je contract vervroegd beëindigt en welk inleverprotocol er is. Last but not least; ga na of de leasemaatschappij is aangesloten bij het Keurmerk Private Lease zodat jij extra beschermd bent voor allerlei zaken. Lees dus goed de voorwaarden na, of bel een aantal leasemaatschappijen op om hier vragen over te stellen.

4. Let op nieuw of gebruikt

Is er sprake van een jong gebruikte of echt nieuwe auto? Kijk altijd hoeveel kilometer de auto heeft gereden. Houd hierbij ook rekening met het verschil tussen nieuwe en demo-auto’s.  Sommige leasemaatschappijen bieden demo-auto’s – met vaak al enkele honderden kilometers op de teller – aan tussen de nieuwe auto’s. Dit gebeurt niet altijd bewust of ten onrechte, maar deze auto’s mag je niet zien als spiksplinternieuw. Blijf dus scherp! Kortom: goed leasetarieven vergelijken is soms best lastig. Belangrijk: vermijd in elk geval dat je appels met peren gaat vergelijken. Houd gerust deze blog bij de hand. Het is goed om te weten dat wij altijd werken met transparante prijzen, duidelijke voorwaarden en heldere productpresentaties. Geen kleine lettertjes, geen addertjes onder het gras. Advies nodig? Bel of mail ons!

remco
remco
Remco de Boer

Leaseadviseur Private Lease

Meer over Private Lease