pinpas - mobiel

Mobiliteitsbudget

Zekerheid & gemak

Mobiliteitsbudget in één woord? Flexibiliteit! En dat geldt voor zowel de werkgever als werknemer. Voor beiden partijen heeft het inzetten van een mobiliteitsbudget vele voordelen die zekerheid en gemak opleveren voor de werkgever en vrijheid voor de werknemer. 

Luc en klant staan te praten

Hoe werkt het?

Elke maand stelt de werkgever een bedrag aan haar medewerker(s) beschikbaar om zijn/haar eigen vervoer te kunnen verzorgen naar het werk, maar ook naar bijvoorbeeld klantafspraken. Of de werknemer nou kiest voor een deelauto, de trein, een leasefiets of misschien wel een Private Lease auto. Dat is helemaal aan de werknemer zelf. Net wat uitkomt en net waar hij/zij zich lekker bij voelt.

Voordelen werkgever

Het belangrijkste voordeel zit in de flexibiliteit bij inzet van het mobiliteitsbudget. Wanneer er een nieuwe werknemer aangenomen wordt, is er meteen bekend wat de mobiliteitskosten worden. Hetzelfde geldt ook andersom. Wanneer er een werknemer vertrekt komt direct het mobiliteitsbudget te vervallen. En nog véél belangrijker. De werkgever blijft niet achter met een leaseauto waar nog een contract van een paar jaar op loopt. We zetten alle voordelen nog even op een rij:

  • De mobiliteitskosten zijn goed te begroten
  • Er lopen geen meerjarige contracten
  • Optie tot duurzamere vervoerskeuze door afspraken hierover te maken

Voor een werkgever is het instellen van een mobiliteitsbudget het meest interessant wanneer de werknemer relatief weinig zakelijke kilometers maakt maar wel geregeld naar klanten/partners moet. Maar ook wanneer de werksituatie veranderd en er meer wordt thuisgewerkt. In beide situaties is of kan er sprake zijn van een periode waarin er minder gereisd wordt. De medewerker houdt een deel van het mobiliteitsbudget over dat juist in een drukkere periode weer ingezet kan worden.

Voordelen werknemer

Over het algemeen houden veel mensen van keuzevrijheid en flexibiliteit. Met een mobiliteitsbudget geniet de medewerker van beide. Hij/zij kan het vervoer kiezen dat bij hem/haar past en geschikt is voor de afstand. Daarnaast gaan er steeds meer van ons bewust om met het milieu. Waar medewerkers bij een leaseauto standaard met de auto gaan, kan er nu ook een bewuste keuze gemaakt worden om met het openbaar vervoer te gaan. Volledige keuze vrijheid kan ook betekenen dat de werknemer kiest voor een goedkopere Private Lease auto en met het resterende bedrag bijvoorbeeld met het openbaar vervoer reist. Zo kan er geprofiteerd worden van het gemak van een auto voor de deur, maar wordt de flexibiliteit behouden. De werknemer betaald geen bijtelling tenzij hij/zij kiest voor een leasefiets.

OV poortjes mobilieteitsbudget

Regels rondom mobiliteitsbudget

Wanneer je start met het inzetten van een mobiliteitsbudget is het van belang dat er vooraf goed nagedacht wordt over de afspraken rondom dit budget. De werknemer is bijvoorbeeld verplicht tot het bijhouden van een rittenregistratie van de zakelijke kilometers. Ook dit kunnen wij voor je regelen via WebFleet wagenparkbeheer software. Leg dus vast hoe en waar dit geregistreerd moet worden. En wat als de werknemer budget over houdt? Of het juist niet toereikend is? Hoe wordt er omgegaan met privé gebruik van bijvoorbeeld een Private Leaseauto? Voorkom onduidelijkheden en zorg dat de afspraken vastliggen. Wij denken graag mee vanuit onze ervaring!

Alles onder één dak

Werknemers met een mobiliteitsbudget willen vaak gebruik maken van verschillende vervoersmogelijkheden. Wij kunnen het allemaal bieden! Een Leasefiets, een Shuttel kaart voor al het OV, een Private Leaseauto. Maar ook bedrijfswagens, Zakelijke leaseauto’s en Poolbeheer. Om de puntjes op de i te zetten helpen we je ook nog met een ritadministratiesysteem.

Heb je nog vragen?

Meer informatie rondom het mobiliteitsbudget of geïnteresseerd in ons advies op maat voor jouw organisatie? Neem dan contact met ons op. Onze leaseadviseurs beantwoorden graag je vragen of plannen een afspraak om samen in gesprek te gaan.

Ook interessant