BPM_Hero Mobiel

Aanpassing BPM-afschrijvingstabel

Maandelijks betaal je een vast bedrag voor je leaseauto. Een deel van de kosten die in dit bedrag verwerkt zitten, worden zonder btw aan je doorbelast. Zo houden we je leasetarief zo laag mogelijk. Een voorbeeld hiervan is afschrijving van BPM. Voor de afschrijving van BPM gaat er per 1 juli 2023 een wettelijke wijziging plaatsvinden omdat deze niet meer aansluit bij het werkelijke waardeverloop van auto’s.

Wat is BPM?

Dit staat voor Belasting voor Personenauto’s en Motorrijtuigen. BPM wordt éénmalig betaald voor iedere auto die in Nederland een kenteken krijgt en CO2 uitstoot, dus niet bij elektrische auto’s. Je kunt het ook zien als aanschafbelasting. Wij hebben dit dus betaald toen we jouw leaseauto hebben aangeschaft.

Oké, en hoe werkt dit dan?

Het BPM-bedrag wordt afgeschreven gedurende de levensduur van de auto. Hiervoor hanteert de Belastingdienst een BPM-tabel.

En deze tabel gaat wijzigen?

Inderdaad. 1 juli 2023 wijzigt de Belastingdienst de afschrijvingstabel.

 

Wat merk ik hiervan?

Door deze wijziging verandert de BPM-afschrijving tijdens de looptijd van je leaseovereenkomst. Over het verschil in afschrijving moeten wij alsnog de verschuldigde btw in rekening brengen. In bijna alle gevallen betekent dit dat er een deel bijbetaald moet worden. Omdat dit een wijziging is vanuit de overheid, zijn wij verplicht dit in rekening te brengen bij jou als berijder van de leaseauto.

Kun je mij een rekenvoorbeeld geven?

Natuurlijk! In onderstaand voorbeeld zijn we uitgegaan van een Volkswagen Polo met een leasecontract van 48 maanden.

 

Vóór 1 juli 2023:

BPM-bedrag € 3.146,00
BPM-bedrag na 48 maanden € 1.053,00
BPM-afschrijving totaal € 2.093,00
  
Btw-besparing totaal (21% van BPM-afschrijving totaal) € 439.53
Btw-besparing per maand € 9,16

 

Na 1 juli 2023:

BPM-bedrag € 3.146,00
BPM-bedrag na 48 maanden € 1.273,00
BPM-afschrijving totaal € 1.873,00
  
Btw-besparing totaal (21% van BPM-afschrijving totaal) € 390,21
Btw-besparing per maand € 8,13

In dit rekenvoorbeeld zit er een verschil van € 1,03 per maand in de btw besparing. Dat betekent dat er 48 maanden x € 1,03 bijbetaald moet worden en neerkomt op € 49,32.

Hoe hoog gaat dit bedrag zijn?

Dit bedrag ligt veelal tussen de € 5,- en € 150,-. Wanneer je bijvoorbeeld een Hyundai i10 rijdt, ligt dit bedrag lager dan wanneer je bijvoorbeeld een Audi A6 rijdt. De BPM bij een duurdere auto ligt namelijk fors hoger. Je hebt er dus niet mee te maken als je elektrisch rijdt.

Wanneer brengen jullie dit in rekening?

Dit doen we op één van de onderstaande momenten:

  • Wanneer je je leaseauto aan het einde van de looptijd inlevert.
  • Bij voortijdige beëindiging van het leasecontract.
  • Er een overname van de leaseauto plaatsvindt.
  • De auto total loss is.
  • Wanneer er een aanpassing in jouw contract plaatsvindt. Bijvoorbeeld door wijziging van de looptijd, kilometrage of toevoegen van een accessoire.

Wat zegt het Keurmerk Private Lease hierover?

Omdat dit gaat om een wijziging vanuit de overheid brengen wij dit in lijn met de voorwaarden van het Keurmerk Private Lease aan je in rekening. (Keurmerk Private Lease, 2023).

Meer over Private Lease