Blog stuntprijzen mobiel

Blog: Het eerlijke verhaal over stuntprijzen in Private Lease

Private lease is booming. Voor een vast bedrag per maand en zonder omkijken rijden in een splinternieuwe auto, wie wil dat nou niet? Dat dit alsnog vragen kan oproepen, snappen wij wel. In ons Dossier Private Lease lees je alles wat je zou moeten weten over deze populaire constructie. Het complete verhaal: open en transparant. Waar je op moet letten bij het aangaan van een private leaseovereenkomst tot aan de mogelijkheden die er zijn als je leefsituatie verandert. Zo kan jij met een gerust hart je favoriete auto uitkiezen. Deze maand:

Veel leasemaatschappijen hanteren stuntprijzen. Zijn dat nou flauwe lokkertjes of krijg je als consument écht waar voor je geld? Het eerlijke verhaal, inclusief een vergrootglas op de kleine lettertjes.

Nou, daar word je als autoliefhebber dus mega enthousiast van: een Volkswagen Polo voor 299 euro per maand. Je bent al in de showroom, ziet die vette bak blinken van de waspoets en na een oriënterend gesprek en een onderzoek naar je financiële draagkracht zet je je krabbel. De komende jaren rijd jij een nieuwe Polo voor nog geen 300 euro per maand.

De addertjes onder het gras

Kijk je naar de kosten die je tijdens het leasetermijn van meestal 48 of 60 maanden maakt, dan ben je er vaak niet met 299 euro. De addertjes onder het gras vind je in de spelregels van je leaseovereenkomst. Denk aan een vaak hoog eigen risico, ondanks dat je misschien beschikt over behoorlijk wat schadevrije jaren. Of geen gratis vervangend vervoer bij reparatie of schadeherstel, geen ongevallen inzittendenverzekering en geen compensatie voor minder gereden kilometers. We kunnen met de hand op ons hart zeggen dat dit bij veel ándere leasemaatschappijen zo gaat, niet bij ons. Er wordt nogal eens gestunt met prijzen, maar andere voorwaarden zijn nogal eens om te huilen. We zullen straks vertellen hoe wij omgaan met de relatie tussen stuntprijzen en additionele voorwaarden. Daarvan krijg je een glimlach op het gezicht. Wedden? Lees maar snel verder.

Eerst: de valkuilen bij stuntprijzen

Bij zo’n laag bedrag voor een Volkswagen Polo moet je er niet van opkijken dat de andere voorwaarden ronduit ongunstig zijn. Die 299 euro is vaak een ‘kaal’ bedrag. Bij veel leasemaatschappijen trek je al snel opnieuw de portemonnee bij allerlei situaties. Smeer je die extra uitgaven uit over de leasetermijn, dan kom je feitelijk uit op een hoger maandbedrag. Enkele voorbeelden:

  • In de leaseovereenkomst zit standaard een WA+/cascoverzekering, maar leasemaatschappijen rekenen bij schade veelal een hoog eigen risico van 300, 450 of zelfs 500 euro. Dat bedrag wordt afgerekend bij een flinke deuk, maar ook bij schade veroorzaakt door een onbekende partij, ook wel ‘niet verhaalbare schade’ genoemd. Bijvoorbeeld als er een kras op de lak zit die is veroorzaakt door iemand die met zijn winkelwagentje tegen je auto is gekomen. Gemiddeld heeft een leaserijder één à twee keer tijdens zijn leaseperiode te maken met zo’n schade. In het slechtste geval ben je dan duizend euro in één keer kwijt. Omgerekend is dit enkele tientjes per maand bovenop je maandelijkse leasebedrag.
  • Lang niet alle leasemaatschappijen regelen gratis vervangend vervoer bij reparatie of schadeherstel. In plaats daarvan vragen ze minstens 30 euro per dag voor een auto waarmee je kunt blijven rijden zolang jouw leaseauto in de werkplaats staat. Dat is dus elke keer 100 euro extra (omgerekend een paar euro per maand). Net als met het hierboven beschreven eigen risico, zijn dit aanzienlijke bedragen die er vooral op dat moment flink inhakken.
  • Rijd je minder dan de vooraf afgesproken kilometers, bijvoorbeeld omdat je in coronatijd veel thuis werkt? Veel leasemaatschappijen betalen deze niet terug waardoor je per saldo meer betaalt voor gereden kilometers. Dat kan zo oplopen tot 20 tot 30 euro per maand als je bijvoorbeeld per maand 4.000 km minder hebt gereden..
  • Bij veel leasemaatschappijen sluit je de ongevallen inzittendenverzekering (OIV) apart en dus naast je leasecontract af. Tel er maandelijks maar weer een paar euro bij!

Hoe wij omgaan met de kleine lettertjes

Wij hebben ook regelmatig zeer scherpe acties. We zijn zo open en eerlijk mogelijk over de aanvullende voorwaarden zodat jij geen leesbril nodig hebt voor onze ‘kleine’ lettertjes. Van dit soort verrassingen houden wij namelijk niet. We kunnen zelfs stellen dat onze voorwaarden zeer gunstig zijn ten opzichte van andere maatschappijen. Wat dacht je van…?

  • Een standaard laag eigen risico van 150 euro zonder meerkosten
  • Je hoeft geen schadevrije jaren aan te tonen om van een scherp tarief te profiteren
  • Standaard inclusief vervangend vervoer na 24 uur
  • Restitutie van iedere kilometer die je minder gereden hebt
  • Private Lease overeenkomst is altijd inclusief ongevallen inzittendenverzekering

Wil je meer weten over onze gunstige private lease tarieven én voorwaarden? Maak een afspraak met één van onze adviseurs.

remco
remco
Remco de Boer

Leaseadviseur Private Lease

Meer over Private Lease