Blog huis kopen mobiel

Blog - Het kan echt: Private Lease én een huis kopen

Private lease is booming. Voor een vast bedrag per maand en zonder omkijken rijden in een splinternieuwe auto, wie wil dat nou niet? Dat dit alsnog vragen kan oproepen, snappen wij wel. In ons Dossier Private Lease lees je alles wat je zou moeten weten over deze populaire constructie. Het complete verhaal: open en transparant. Waar je op moet letten bij het aangaan van een private leaseovereenkomst tot aan de mogelijkheden die er zijn als je leefsituatie verandert. Zo kan jij met een gerust hart je favoriete auto uitkiezen. Deze maand:

Een private leasecontract en een BKR-registratie – de angst van velen die een auto willen leasen én een nieuwe woning zoeken. Toch valt het vaak reuze mee!

 

Je bent ergens in de 20, rijdt private lease en dan zijn jij en je partner toe aan een volgende stap: een koopwoning. Je plant een hypotheekafspraak waarin onder andere wordt gekeken naar je leencapaciteit. Geloof het of niet, in de meeste gevallen is er meer mogelijk dan je denkt. Een andere situatie. Jij en je partner staan nog aan het begin van veel beslissingen. Eén van jullie – of misschien wel allebei – heeft de wens om in een private lease auto te gaan rijden. In jullie achterhoofd speelt ook de droom van een koophuis. Ergens knaagt het: kan dit allemaal wel? En: hoe zit dat precies met die beruchte BKR-registratie? Natuurlijk, er zal een rekenmachine aan te pas moeten komen om het een en ander uit te rekenen, maar wedden dat er best veel mogelijk is?

Wij beschermen tegen overcreditering, ook bij Private Lease

Allereerst dit. Bij het aangaan van een leasecontract waarschuwen wij altijd proactief voor wat overcreditering wordt genoemd. Stel dat je stapelverliefd bent op de Volkswagen T-Roc (wie niet ), maar tegelijkertijd een stap wil zetten in de vorm van een koopwoning. Wij zijn er dan om – open en transparant – alle opties en mogelijkheden voor jou op een rijtje te zetten. We willen voorkomen dat je achteraf mogelijk spijt krijgt van bepaalde keuzes. Dat is een kwestie van elkaar in de ogen kijken, eerlijk zijn en rationeel zaken op papier zetten. Ook vanuit het Keurmerk Private Lease, waar wij bij zijn aangesloten, is er een verplichting om consumenten te beschermen tegen overcreditering.

Topscenario: Private Lease én koopwoning

We dagen je graag uit om eens met ons wat rekensommetjes te maken. Tien tegen één dat er veel mogelijk is wat jij zo graag wil: een eigen koophuis én een private lease auto. Dat zou natuurlijk een gigantische meevaller zijn. En toegegeven, misschien is het soms ook een kwestie van een beetje water bij de wijn doen. In de vorm van een kleinere auto of in een minder luxe uitvoering. Of niet die villa met zwembad, maar toch nog een prachtige, ruime eengezinswoning.

Leasecontract blokkeert hypotheekaanvraag, wat nu?

Stel: je private leasecontract is een sta-in-de-weg voor je hypotheekaanvraag. Wat nu? Er zijn grofweg drie mogelijkheden:

  1. Afkopen De meest rigoureuze maar oké, je hebt besloten dat alles moet wijken voor je nieuwe droompaleis. Je koopt je leasecontract af. Dan betaal je een boeteclausule zoals dat heet. Een rondje langs meerdere leasemaatschappijen laat zien dat in zo’n geval veelal een hoog percentage van tussen de 40 en 45 procent van de openstaande termijnen wordt gehanteerd. Het goede nieuws is dat je bij ons slechts 25 procent van de resterende termijnen betaalt vanaf het moment dat je een jaar rijdt. Dus even concreet: stel dat er nog 8.000 euro van je leasecontract openstaat, dan ben je er voor een bedrag van 2.000 euro van af. Helder toch? 
  2. Overnemen Misschien is het een optie om de auto zelf over te nemen. Zéker als de overnamewaarde aantrekkelijk is, of wanneer er voldoende spaarreserve op je bankrekening staat. Bij verhuizing naar een andere koopwoning kun je wellicht de overwaarde van je oude huis gebruiken voor de aanschaf van de auto. Zo ben je van je leasecontract af en kun je toch blijven rijden. Géén auto rijden is ook weer zo wat.
  3. Laten overnemen Je hebt geen spaargeld en geen overwaarde – en er is ook geen geld om het boetebedrag op tafel te leggen. Vervelende situatie, dat begrijpen we, maar in sommige gevallen loont het de moeite om eens na te vragen bij vrienden, kennissen of familieleden. Misschien willen zij de leaseovereenkomst wel overnemen.

Maatwerkadvies bij Private Lease en hypotheek 

Kortom: veel mogelijkheden. En omdat geen situatie exact hetzelfde is, denken wij graag op maat met je mee. Niet voor niets luidt ons credo: mensen maken leasing. Rijd jij private lease, of wil je private lease gaan rijden, en heb je plannen om een huis te kopen? Kom gerust langs of bel ons op. Onze adviseurs staan voor je klaar met een persoonlijk advies. 

remco
remco
Remco de Boer

Leaseadviseur Private Lease

Meer over Private Lease