hero mobiel laadpaal

Tips en tricks

Hoe plan ik mijn vakantie met een elektrische auto?

De koffers zijn ingepakt. De auto ligt vol. We gaan op vakantie! Misschien ga je naar Frankrijk of zelfs naar Italië. Waar je ook heen gaat in Europa, het zijn nogal wat kilometers die je gaat afleggen met je elektrische auto. Veel mensen ervaren hierdoor laadstress. Met onze tips ga je onbezorgd op weg. Zo weet je zeker dat jij weer volledig opgeladen thuis komt!

Plan je laadpauzes van tevoren

Op vakantie met een elektrische auto is niet veel anders dan op vakantie gaan met een auto met een verbrandingsmotor. Het netwerk aan snellaadstations is enkel nog niet zo groot als het netwerk aan tankstations. Er zijn verschillende apps ontwikkeld zoals A Better Route Planner, Chargemap of Plugsurfing. Hiermee kun je voordat je aan je reis begint alvast je laadpunten kiezen. De app berekent je route en de optimale laadpunten aan de hand van de bestemming en het type auto. Tijdens de korte pauze laad je auto op, strek je je benen en tank je zelf ook bij. Win-win!

Hou rekening met drukte rondom laadpalen. Vooral in het hoogseizoen. Zorg ervoor dat je een marge inbouwt zodat je niet met een lege accu langs de weg stil komt te staan.

kaart reis plannen

Laden op locatie

Niet overal zijn voldoende laadpunten te vinden. Als je op doorreis overnacht in een hotel, is het makkelijk als de auto in de nacht oplaadt. Neem dit dan ook mee in je keuze bij het boeken. Lukt dit niet? Een goede noodoplossing is een aparte 230v-laadkabel, ook wel een 'Granny-lader' genoemd. Deze kun je in een normaal stopcontact gebruiken. Ondanks het feit dat het langer duurt voordat je auto opgeladen is, wordt er wel heel veel stroom door een leiding getransporteerd. Deze kan hierdoor te warm worden. Wees hier dus wel voorzichtig mee!

 

Hoe reken ik af?

Brandstof betaal je met een betaalkaart (bankpas, credit card of tankcard) of contant. Elektriciteit kun je niet contant afrekenen. Met een laadtag of laadpas kun je in Nederland bij de meeste snellaadstations betalen. Controleer of je met je laadtag/-pas ook in het buitenland kunt afrekenen. Kun je dat niet? Via laadpastop10.nl kun je op basis van je behoefte een goede laadpas uitzoeken. Een aantal aanbieders bieden ook de mogelijkheid om per app een laadsessie te starten en af te rekenen. Dit zijn onder andere Fastned, Ionity en Tesla. De laatste kun je zelfs alleen via de app starten en afrekenen. Deze dien je dus wel te downloaden.

Heb je een MultiTank-druppel van ons in je leasecontract zitten? Dan hoef je je niet druk te maken over de dekking. Je kunt met je MultiTankcard bij elke laadpaal laden met uitzondering van Ionity. De pas is geldig in Nederland én de rest van Europa. 

beach-1867271

Geniet

Vergeet niet te genieten van je welverdiende vakantie. Kies je tussenstop met laadpaal niet enkel op basis van laadcapaciteit, maar houd ook rekening met de omgeving. Apps en websites zoals TripAdvisor maken dat makkelijk voor je. Zo ontdek je mooie nieuwe plekjes. Een leuk tentje om te lunchen of een prachtig meertje in een bosrijke omgeving? Zonder je elektrische auto had je deze nooit ontdekt. Fijne vakantie!

Wil je meer weten over jouw elektrische auto? Wij staan voor je klaar.

remco
remco
Remco de Boer

Leaseadviseur Private Lease

mariska
mariska
Mariska Engel

Leaseadviseur Zakelijke lease

vince
vince
Vince te Kaat

Leaseadviseur Zakelijke lease

stephanie
stephanie
Stephanie Tetelepta

Leaseadviseur Zakelijke lease