Blog kilometrage mobiel

Blog: Nooit meer teveel betalen voor je kilometers

 

Private lease is booming. Voor een vast bedrag per maand en zonder omkijken rijden in een splinternieuwe auto, wie wil dat nou niet? Dat dit alsnog vragen kan oproepen, snappen wij wel. In ons Dossier Private Lease lees je alles wat je zou moeten weten over deze populaire constructie. Het complete verhaal: open en transparant. Waar je op moet letten bij het aangaan van een private leaseovereenkomst tot aan de mogelijkheden die er zijn als je leefsituatie verandert. Zo kan jij met een gerust hart je favoriete auto uitkiezen. Deze maand:

Je kent vast de verhalen wel: private lease rijders die soms diep in de buidel moeten tasten voor hun gereden kilometers. In deze blog: hoe je géén dief wordt van je eigen portemonnee.

Eén van de lastigste uitdagingen zodra je kiest voor private lease: hoeveel kilometer ga je per jaar rijden? Schat je je kilometrage te laag in, dan word je achteraf met een lelijke financiële tegenvaller geconfronteerd. Stel je daarentegen de te rijden kilometers te hoog in, oftewel je rijdt een stuk minder dan verwacht? Ook dan kan je onnodig geld kwijt zijn als jouw leasemaatschappij de minder gereden kilometers niet teruggeeft. In beide gevallen zonde van je banksaldo dus!

Hét gemiddelde kilometrage bestaat niet

Het is dus van belang om goed in te schatten waar precies jouw omslagpunt ligt. De gegevens die worden aangeleverd door de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) zijn hiervoor een handige richtlijn. Volgens de VNA rijdt de gemiddelde private lease automobilist jaarlijks 14.700 kilometer. Zelf de rekensom maken is ook niet altijd zo moeilijk. Weet je bijvoorbeeld hoeveel dagen je per jaar werkt? Dan kun je op zich eenvoudig je woon-werkkilometers berekenen. Vergeet niet met wat dingen rekening te houden. Denk aan:

 • Hoeveel kilometer je privé rijdt
 • Het vervoersmiddel richting je vakantie. Ga je met het vliegtuig of pak je de auto richting Frankrijk of de wintersport?
 • Hoe vaak je vanuit een vaste standplaats werkt
 • Of je gereden kilometers (deels) bij je werkgever of opdrachtgever kunt declareren 
 • Hoe vaak je op bezoek gaat bij klanten en hoe ver jouw klantenkring zich van jouw werkplek bevindt. 

Al deze variabelen kunnen ertoe leiden dat je flink boven of onder het gemiddelde van 14.700 kilometer duikt.

Kilometrage afrekenen tot achter de komma

Voordat we vertellen wat gangbare methodieken bij veel andere leasemaatschappijen zijn, vallen we met de deur in huis over onze werkwijze. Samen met ons bepaal jij namelijk het exacte aantal kilometers dat jij denkt te gaan rijden. Kom je na een jaar rijden uit op 12.181 gereden kilometers? Dan is dat het aantal kilometers die wij in rekening brengen.

Veelgebruikte methoden bij het bepalen van het aantal kilometers

Veel leasemaatschappijen, waaronder ook die volgens de regels van het Keurmerk Private Lease werken, hanteren methoden die op het eerste oog gunstig lijken, maar vaak niet zijn. Kijk maar eens naar de volgende voorbeelden:

 • Je betaalt een ontzettend laag maandelijks leasebedrag (bijvoorbeeld 210 euro) maar in ruil hiervoor krijg je een beperkt aantal kilometers (bijvoorbeeld 5.000). Na deze 5.000 kilometer betaal je de hoofdprijs van soms wel 10 cent per gereden extra kilometer.
 • Je spreekt vooraf een bundel af, bijvoorbeeld tussen de 10.000 en 15.000 kilometer. Kom je uit op 15.100 kilometer, dan betaal je de volledige prijs van de volgende, en duurdere, bundel.

Let er ook op dat lang niet alle leasemaatschappijen de minder gereden kilometers terugbetalen. Ook niet die werken met de hierboven besproken kilometerbundels.

Onze methode

De werkwijze van ALMN is glashelder:

 • Een adviseur helpt jou om jouw situatie en hierboven geschetste variabelen goed in kaart te brengen
 • Op basis hiervan wordt het aantal kilometers tot op de komma nauwkeurig vastgesteld
 • Rij je minder? Dan krijg je geld terug over het aantal kilometers dat je niet hebt gereden!
 • Rij je onverhoopt meer? Dan betaal je bij ons het vooraf vastgestelde en tevens lage tarief per gereden kilometer!

Gerust gevoel toch? Wil jij weten hoeveel kilometer per jaar je gaat rijden met je (nieuwe) private lease auto? Bel met één van onze adviseurs!

remco
remco
Remco de Boer

Leaseadviseur Private Lease

Meer over Private Lease