Zuinig rijden hero mobiel

Onze tips!

De 5 beste tips voor zuinig rijden

Schrik jij ook elke keer weer bij de pomp? Je zult vast wel weten dat tanken langs de snelweg meer kost dan de onbemande tankstations. Maar wist je dat je je brandstofgebruik voor een deel kunt beïnvloeden? Wij geven je vijf tips waardoor jij langer met je tank doet.

1. Check je bandenspanning

Zijn je banden zacht? Dan verbruikt jouw auto meer brandstof. Zachte banden geven namelijk meer weerstand. Pomp ze ook niet te hard op, maar hou je aan de voorschriften in het instructieboekje. Hier staat namelijk de juiste bandenspanning vermeld. Vaak kun je dit ook vinden op stickers in de deurpost of aan de binnenkant van je brandstofklep. Check je bandenspanning elke twee maanden voor een veilige en zuinige(re) reis!

2. Anticipeer

Sowieso is het handig om in het verkeer te letten op wat er om je heen gebeurt en te anticiperen op je voorganger. Om brandstof te besparen is het echter goed om meer dan voldoende afstand te houden van de auto voor je. Zo hoef je niet te remmen als zij vaart verminderen, maar kun je de auto uit laten rollen. Remmen kost jouw auto namelijk erg veel energie. Let er natuurlijk wel op dat er geen gevaarlijke situaties ontstaan. Je remmen zitten er niet voor niets!

3. Let op je rijstijl!

Hoogstwaarschijnlijk is dit een open deur. Toch zou dit lijstje niet compleet zijn zonder de vermelding dat hard rijden ook direct meer brandstof kost. Je auto verbruikt minder als je 100 rijdt in plaats van 120 km/h. Ook op tijd opschakelen en niet te veel toeren maken helpt om je brandstofpijl langer hoog te houden. Wist je trouwens dat filerijden erg veel energie kost? Niet alleen voor jou, maar ook voor je auto. Vaak kun je beter een paar kilometer omrijden om brandstof te besparen.

4. Luchtweerstand en onnodig gewicht

Ga je dit jaar lekker op vakantie? Een dakkoffer beïnvloed de luchtweerstand van je auto. Ook rijden met een open raam zorgt voor een hoger brandstofverbruik. Heb je veel onnodige spullen in je auto liggen? Het kan lonen om dit uit je auto te halen en zo gewicht te besparen. Een zware auto heeft namelijk meer energie nodig om van zijn plek af te komen.

5. Moderne hulpsystemen

Zorg ervoor dat je de meest efficiënte route pakt. De meeste navigatiesystemen berekenen zelfs een Eco-route voor je. Snelwegkilometers zijn meestal zuinig, net als een 80 km/h-weg. Hier kun je relaxed met cruise control rijden. Scheelt weer brandstof! Start-stop-systemen zijn ook helpend als het gaat om het besparen van je tankinhoud.

Extra tip: in de meeste moderne auto’s zitten slimme hulpmiddelen verwerkt waar jij kunt zien hoe zuinig je rijdt. Ook vind je hier informatie over de invloed van je airco en je rechtervoet op je verbruik. Kijk dus goed naar deze informatie.

Natuurlijk is het brandstofgebruik ook afhankelijk van de auto die je rijdt. Fabrikanten doen er van alles aan om de nieuwe auto's zo zuinig mogelijk te maken. Zo is een elektrische auto een goede keus. Wil je toch graag een verbrandingsmotor behouden? Op het gebied van zuinigheid scoren kleine moderne auto's over het algemeen erg goed!

Weten wat jouw mogelijkheden zijn? We zoeken graag met je mee naar een zo zuinig mogelijke auto!

remco
remco
Remco de Boer

Leaseadviseur Private Lease