Auto van het jaar 2021_Hero Mobiel

3 maart 2021

Auto van het jaar 2021

De Toyota Yaris is – net als in het jaar 2000 – de Auto van het jaar. Tijdens de verkiezingen van de ‘Car of the Year’ buigen professionele juryleden zich over de modellen die nieuw op de markt zijn gekomen. In 2020 sleepte de stoere Peugeot 208 de titel in de wacht.

Goud voor de Toyota Yaris

Zestig onafhankelijke autojournalisten uit 22 landen waren het eens en daardoor nam de Toyota Yaris goud in ontvangst. De jury was ook door Nederland goed vertegenwoordigd. Jaco Bijlsma namens Autovisie, Peter Hilhorst namens de Telegraaf en Gert Wisse namens ANWB mochten de finalisten beoordelen. Aandachtspunten van de juryleden zijn technische innovatie en waarde voor het geld.

Onder andere de mate van innovatie van de Toyota Yaris, die in het jaar 2000 ook al werd benoemd tot Auto van het Jaar, trok de juryleden over de streep. De nieuwe Yaris is interessant voor de consument die op zoek is naar een degelijke en zuinige stadsauto.

Volgens de jury heeft de Yaris de titel voornamelijk te danken aan het comfortabele rijplezier. Door het nieuwe modulaire voertuigplatform is het zwaartepunt laag wat zorgt voor een betere wegligging. Ook de rijeigenschappen en veiligheidsaspecten waren een belangrijke factor. Zo is de Yaris standaard uitgerust met Pre Collision System met voetgangersdetectie en nachtfunctie en zijn de voorstoelen voorzien van antiwhiplashsysteem.

De consument is het eens

De kersverse Auto van het Jaar is tevens uitgeroepen tot de bestverkochte auto in Europa. Een  welverdiend signaal van de Europeanen. Van alle verkochte Toyota’s Yaris in Nederland is de Hybrid met ruim 90 procent het meest populair. De vierde en tevens nieuwste hybride aandrijflijn maakt de Yaris een stuk zuiniger. Namelijk 20 procent. En dat terwijl het vermogen juist toenam.

Top drie aan elkaar gewaagd

Elk jurylid heeft 25 punten te vergeven. De voorwaarde is dat ze minimaal 5 auto’s punten moeten geven en maximaal 10 punten kunnen geven. De maximale score van 10 punten kunnen ze eenmaal geven.

  1. Toyota Yaris: 266 punten
  2. Fiat 500: 240
  3. Cupra Formentor: 239

De top drie was aan elkaar gewaagd maar de compacte Japanner sleepte met 266 punten de titel voor de tweede keer in de wacht. De nieuwe Fiat 500 kreeg 240 punten en werd nauw gevolgd door de Cupra Formentor met 239 punten.