artikel bmw mobiel

14 juli 2023

Primeur: BMW rijdt autonoom tot 130 km/h op Duitse snelweg

In Duitsland mogen voor het eerst de handen van het stuur! In de nieuwe elektrische  BMW 5-serie leun jij  op de snelweg lekker achterover.

BMW heeft toestemming gekregen om de Highway Assistent op de Duitse snelweg te gebruiken in de nieuwe 5-serie. Je auto rijdt dan volledig autonoom. Je laptop openklappen of een boek lezen achter het stuur is alleen niet de bedoeling. Er wordt namelijk wel van je verwacht dat je kunt ingrijpen mocht dat nodig zijn. Er zitten camera's in de auto die op je letten.

Van rijbaan wisselen met één blik

Het klinkt als een toekomstig futuristisch snufje, maar anno 2023 kan het toch écht. Wanneer de auto opmerkt dat een andere rijstrook vrij (en sneller) is, kun je met één blik in de zijspiegel aangeven dat je wilt opschuiven. Dit kan ook nog steeds handmatig door gewoon het knipperlicht te gebruiken. Makkelijker kan bijna niet!

Verkeersveiligheid

Het Highway Assistent systeem zit ook in de nieuwe elektrische BMW 7-serie. In Noord-Amerika rijdt deze al op de snelwegen. De 5-serie is de eerste in Europa die goedgekeurd is tot 130 km/h. Mercedes-Benz kreeg eerder voor een gelijkwaardig systeem toestemming tot een snelheid van ca. 60 km/h.

Sinds 2022 zit er op nieuwe modellen in de Europese markt verplicht ADAS. Dit staat voor Advanced Driver Assistance Systems, oftewel geavanceerde rijhulpsystemen. Deze zorgen ervoor dat de verkeersveiligheid toeneemt. De Highway Assistent van BMW is een mooie toevoeging!