NIO ET5 - mobiel

Verhogingen importheffingen van Chinese elektrische auto's

Laten we ermee beginnen: er is nog veel onduidelijk. Wij delen met je wat huidige status is en houden de ontwikkelingen scherp in de gaten. De EU overweegt namelijk om de importheffingen op Chinese auto’s flink te verhogen. Op dit moment is het importtarief 10%. Verwacht wordt dat deze verhoogd wordt met extra heffingen van 17,4% tot 37,6%.

Reden voor hogere importheffingen

De Europese Commissie heeft na onderzoek geconcludeerd dat de Chinese overheid de auto-industrie aanmerkelijk ondersteunt met staatssteun. Het gevolg is dat Chinese autofabrikanten in staat zijn om hun voertuigen tegen lagere prijzen in Europa aan te bieden. Dit leidt tot oneerlijke concurrentie met Europese fabrikanten. Met de verhoging van de importheffingen wil de EU dit tegengaan.

Verschillen in importtarieven per merk

De extra importtarieven variëren van 17,4% tot 37,6%. Het precieze tarief verschilt per merk en model. De hogere importtarieven gelden voor alle in China gebouwde auto’s, inclusief modellen van niet-Chinese merken maar die daar wel worden gebouwd. Voorbeelden hiervan zijn de Tesla Model 3, Volvo EX30, BMW Ix3, Citroën C5X, Dacia Spring, Polestar 2, Smart 1 en Smart 3.


Impact op autoprijzen

Dat is op dit moment nog een groot vraagteken. Het is onduidelijk of de autofabrikanten de extra heffingen doorbereken in de verkoopprijzen en wat de mogelijkheden zijn voor auto’s die al op voorraad zijn.

UPDATE: Tesla en XPENG hebben duidelijkheid gegeven. De Tesla Model 3 wordt € 1.500 duurder naar aanleiding van de verhoogde importheffing. XPENG voert geen prijsverhogingen door wanneer de auto voor november 2024 is besteld.

Ingangsdatum van de nieuwe heffingen

De heffing gaat gelden vanaf 5 juli 2024. Dit betreft een voorlopige regeling die van kracht blijft zolang het EU-onderzoek nog loopt. Binnen 4 maanden moet Europa een definitieve beslissing nemen. In de tussentijd hopen ze tot een akkoord te komen met China. Het is dus mogelijk dat de heffingen nog aangepast of ingetrokken worden. We houden je op de hoogte.

Heb je een auto besteld die mogelijk in China wordt geproduceerd?

Wanneer er meer bekend is én er zijn daadwerkelijk gevolgen voor jouw nieuwe leaseauto nemen we contact met je op. Je hoeft zelf dus niks te doen. Overweeg je een auto te bestellen die in China geproduceerd wordt? Neem dan contact op met jouw persoonlijke leaseadviseur binnen ALMN. 

rinda
rinda
Rinda Hak

Leaseadviseur Zakelijke lease

mariska
mariska
Mariska Engel

Leaseadviseur Zakelijke lease

gerwin_formeel
gerwin 2.0
Gerwin Verkerk

Leaseadviseur Zakelijke lease

remco
remco
Remco de Boer

Leaseadviseur Private Lease