Legitimatie? Check. Koffer ingepakt? Check. Maar waar moet je verder rekening mee houden wanneer je op autovakantie gaat? Wij geven je tips zodat jij zonder zorgen 100% kan genieten!
Inladen: past het wel?
Voor veel mensen een herkenbaar stressmoment. De auto inpakken kan uitdagend zijn, zeker bij kampeervakanties. Wij geven jou vier tips:
- Gebruik tassen in plaats van (harde) koffers. Tassen kun je gebruiken om hoekjes op te vullen.
- Leg de zwaarste spullen onderop én zo dicht mogelijk bij de achterbank. Hierdoor heb je een stabiele basis voor de rest.
- Check of alles vast ligt. De spullen die je als laatste in de auto stopt kunnen rondvliegen als je abrupt moet remmen.
- Toch meer spullen dan dat er in je auto past? Een dakkoffer kan een goede oplossing zijn.
Ga je de Nederlandse grens over?
In elk land zijn de regels anders. Dat kan soms rauw op je autodak vallen. Neem daarom even de tijd om je in te lezen. De ANWB heeft de regels voor de Europese landen voor je op een rij gezet. Doorkruis je een land? Ook aan deze regels moet je voldoen.
Wist je bijvoorbeeld dat?
- Je in Frankrijk op de ringweg rond Parijs, de auto’s die vanaf de oprit komen voorrang moet geven?
- Het in België verboden is te parkeren aan de linkerkant van de weg (tegen de rijrichting in), ook in parkeervakken aan de linkerkant.
- Er in Duitsland rotondes zijn waarbij het rotondebord én het voorrangsbord ontbreken. In dat geval moeten bestuurders op de rotonde voorrang verlenen aan bestuurders die van rechts komen, net als op een gewoon kruispunt.
Is je auto klaar voor de grote afstand?
Autopech kan altijd gebeuren maar je kunt enkele dingen doen om de kans te verkleinen:
- Check de koelvloeistof en vul eventueel bij
- Meet het oliepeil
- Hebben de banden de juiste spanning?
- Heb je de airco lang niet aan gehad? Zet hem thuis alvast een keer aan
- Ga je met een caravan of aanhanger? Check dan de bevestiging en de verlichting tijdig.
Stop, even laden, en door
Op vakantie met de elektrische auto spannend? Nergens voor nodig, alleen een kleine voorbereiding is verstandig. Bepaal vooraf je route met een EV-routeplanner. Hierbij stel je zelf je actieradius in en zal de routeplanner met jou meedenken wat de beste route is. Houd bij het invoeren van je actieradius wel rekening met de kou of hitte, dat kan invloed hebben op de afstand. Reken voor jezelf een marge in. Hierdoor kun je bij drukte nog kiezen om door te rijden naar het volgende laadstation.
We zijn er bijna!
Zorg voor genoeg eten en drinken onderweg. Dat voorkomt een zuur gezicht en een knorrende maag. Een lange stop voor een kop koffie en om de benen te strekken kan altijd. Na 2 uur rijden is een kwartiertje pauze een goed idee! Of natuurlijk wisselen van chauffeur.
De reis naar je bestemming is al onderdeel van jouw vakantie. Zorg voor een ontspannen sfeer tijdens het reizen en laat je niet opjagen door de tijd. Duurt de reis langer dan verwacht? Maak je niet druk want eenmaal op bestemming aangekomen is dát het enige wat telt.
Wij wensen je een hele fijne vakantie én een goede reis!