SteedsGewoner_Hero Mobiel

6 mei 2015

Zelf een auto leasen wordt steeds gewoner

Geen auto kopen, maar een auto leasen. En dan niet via je baas, maar gewoon privé. Het aantal mensen dat op die manier een auto least is het afgelopen jaar meer dan verdubbeld.

Bij het privéleasen betaal je maandelijks een vast bedrag, dat verschilt per aanbieder, auto of pakket. Er bestaan contracten van 150 tot 350 euro per maand, afhankelijk van de voorwaarden.

Aan het woord: Privéleaser Roy

Geen onverwachte kosten, dat was de belangrijkste reden dat Roy besloot een auto privé te leasen. “Het belangrijkste voor mij is dat ik geen zorgen heb over onderhoud en geen groot bedrag hoef uit te geven om een auto aan te schaffen”, vertelt hij.  Het privéleasen bevalt Roy zo goed dat hij zijn tweede contract net getekend heeft.

VNA

Toch moet je oppassen waar je een auto least, zegt de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA), omdat de markt nog geen duidelijke afspraken heeft gemaakt. “Het is nu vaak onduidelijk welke rechten en plichten privéleasers hebben”, zegt VNA-directeur Renate Hemerik.

Zo moet je afspraken maken over de duur van je contract, over het aantal kilometers dat je maximaal per maand mag rijden en wie er opdraait voor eventuele schade.

De VNA pleit dan ook voor betere regels voor de bedrijven die de contracten aanbieden. De VNA adviseert verder je contract voor het tekenen goed te checken op kleine letters, zodat je niet opeens vastzit aan een onvoordelige overeenkomst.

Kiezen voor privéleasen?

Met zoveel verschillende aanbieders en voorwaarden is het moeilijk een plaatje van de ideale privéleaser op te stellen, zegt de ANWB. Wel is er volgens de bond een groep mensen voor wie het zelf leasen echt wat kan opleveren. We zetten drie voorbeelden, met voordelen en risico’s, op een rijtje.

Voorbeeld 1: Net afgestudeerd, met baan, zonder geld

Als starter staat er nog niet bepaald veel geld op je bankrekening. Maar je hebt mogelijk wel een betrouwbare auto nodig voor je nieuwe baan. Dan kan privéleasen ideaal zijn, vertelt gebruiker Kevin. “Ik hoefde niet in één keer een megabedrag neer te leggen en weet precies wat ik per maand kwijt ben.”

Kijk overigens wel uit als je een huis wilt kopen, want van veel privéleasecontracten wordt namelijk ook een kopietje naar het Bureau Krediet Registratie (BKR) gestuurd.

Voorbeeld 2: De verre rijder

Je bent al langer in dienst en hebt een drukke baan waarvoor je een hoop door Nederland moet reizen. Kilometers maken dus. Makkelijk, met zo’n gloednieuwe auto die als een speer gaat.

Maar bespreek wel even goed met de aanbieder hoeveel kilometers je per maand mag afleggen, anders kan je voor onverwachte kosten achteraf komen te staan. En er komt een moment dat je baas ook door gaat krijgen dat je wel heel veel kilometers declareert. “Hé, wil jij geen leaseauto van de zaak?”, is dan de vraag. Dan zit je met de gebakken peren, want veel leasecontracten zijn niet eerder op te zeggen.

Voorbeeld 3: Cadeautje van pa & ma

Als ouder doe je graag leuke dingen voor je kinderen. En als je een beetje geld over hebt, ach ja, waarom dan geen leuke auto voor je dochter of zoon kopen. Volgens Menno Neeteson van de ANWB is privéleasen een prima optie. “Papa weet precies waar hij elke maand aan vast zit, en zijn dochter of zoon rijdt veilig in een nieuwe auto.”

SmiLease:

SmiLease is in 2006 als eerste leasemaatschappij in Nederland gestart met het aanbieden van Privélease. Voordat er bij SmiLease een leaseovereenkomst wordt getekend, worden er heldere afspraken gemaakt. SmiLease kent geen ingewikkelde zaken als “kilometerbundels”, u krijgt geen black box in uw auto en minder gereden kilometers worden door SmiLease aan u terugbetaald. Heeft u nog vragen over private lease? Neem dan contact met ons op.