iveco

15 december 2023

Zware elektrische bedrijfswagen > 3.500 kg? Check je rijbewijs!

Groot rijbewijs

Vanaf 1 juli 2024 mag je niet meer zomaar rijden met een elektrische bestelwagen boven de 3.500 kg. Je hebt dan minimaal rijbewijs C1 nodig. Dit is een vrachtwagenrijbewijs. Wel geldt nog een gedoogregeling tot 1 juli 2024 voor het besturen van deze bussen met rijbewijs B.

Tachograafplicht

Met dit besluit gaat automatisch de tachograafplicht in. Wanneer je een voertuig hebt boven de 3.500 kg moet je namelijk de rij- en rusttijden van de chauffeur registeren. Hier komt best een hoop bij kijken. Zo moet er een tachograaf ingebouwd worden in je bus en heb je een chauffeurspas en uitleeskastje nodig. Dit betekent ook direct dat het voertuig begrenst moet worden naar een maximale snelheid van 90 km/u.

Niet haalbaar?

Is bovenstaande voor jou niet haalbaar? Dan zou je ervoor kunnen kiezen de bus terug te laten keuren naar een maximaal gewicht van 3.500 kg, indien mogelijk. Dit betekent dat je maximale laadvermogen naar beneden gaat. Je mag dan minder laden, maar je blijft onder het wettelijk gestelde limiet van 3.500 kg. Hierdoor mag je de bus nog steeds met een B rijbewijs besturen.

Wil je meer informatie of de opties bespreken voor de elektrificatie van jouw wagenpark? Neem dan contact op met één van onze leaseadviseurs.

gerwin_formeel
gerwin 2.0
Gerwin Verkerk

Leaseadviseur Zakelijke lease

stephanie
stephanie
Stephanie Tetelepta

Leaseadviseur Zakelijke lease

vince
vince
Vince te Kaat

Leaseadviseur Zakelijke lease

mariska
mariska
Mariska Engel

Leaseadviseur Zakelijke lease